St. Dominikus

St. Dominikus kirke på Majorstuen i Oslo er bygget i 1928 og har ikke vært vært pusset opp siden 1970 tallet. Sommeren 2015 var det på tide med en totalrehabilitering, og vi gikk løs på oppdraget med en stor porsjon innsatsvilje og respekt for lokalet vi skulle jobbe i.

Det var mange utfordringer å ta tak i.

Pga. utstrakt bruk av stearinlys og bruk av eldre elektriske ovner virket kirken nedsotet på vegger og i tak. I utgangspunktet så skulle veggene vaskes, men da vi hadde vasket en liten del av veggene så fant vi skjolder etter gamle lekkasjer fra vinduene etc. Vask ble da til vask og maling av kirkeveggene. Da fant vi ut at det var brukt latexmaling fra før og ikke en kalkmaling.

Taket som er i gran vasket vi med lett såpevann fra et stoff som heter BLÅ levert av STS AS.

De delene som var malt i taket, rengjorde vi og smurte de inn med terpentin og linolje i et blandingsforhold på 70 % terpentin og 30 kokt linolje. Fargene ble med dette klare og feitere. Denne blandingen beskytter fargene for ettertiden.

Den samme teknikken ble brukt i taket over alteret. Men her måtte vi male den første raden på nytt da vi måtte felle inn kryssfiner etter noen gamle spottere som skulle fjernes, men 2 av de skulle byttes ut og remonteres.

Taket i sidekorene bestod av perforerte plater med en varmefolie over. Dette ble fjernet og vi åpnet opp i kaldloftet og så at det ikke var lufting der. Vi monterte derfor en ventil på hvert loft ut i friluft. Så ble det brukt panel i taket, type skrå som vi beiset med en Herdinbeis som vi kokte på stedet. Vi beiset før montering. Etter montering så vi at den ble en tanke mørk i forhold til eksisterende tak i hovedskipet. Vi tok derfor en svamp på et brett og dro av et lite strøk pigment. Dette ble helt optimalt. I tillegg ble skinne til spottere felt inn i panelen.

Gulvene i koret ble slipt og lakket etter at vi hadde frest ned spor til varmelister. Disse ligger nå i flukt med gulvbordene.

Korbenkene ble slipt og lakket med Scanox 3 stjerners lakk.

Kirkebenkene ble båret ut og slipt og malt i et telt vi fikk satt opp til dette formålet.

Lysekronene som er i støpt messing og som ble gitt i gave av Sigrid Undset i 1928 ble demontert og fraktet til Centrum fornikling for rens og omtrekking av ledninger etc. Disse ble påført en voks etter polering som skal bevare glansen en god tid fremover. Disse lysekronene er av svært god kvalitet. Mesteren har preget navnet sitt på kronene, men dette må vi få tak i på nytt da det ble glemt i forbifarten. Alle armene hadde et nr og det var tilsvarende nr på selve stammen på lysekronene. Kjettingen ble lutet og vasket i eddik og deretter malt sort matt.

Gulvet i alteret er klinkefliser og ble renset og impregnert.

Gulvet i skipet ble paddet og lakket 2 ganger.

Utgangsdøren ble skrapet helt ned og malt på nytt både innvendig og utvendig. Innvendig var det blitt brukt en tjæralinlignende maling som var seig som tyggegummi. Her måtte det brukes makt for å få av malingen.

På loftet laget vi et gulv langs hele skipet som elektrikeren kunne gå på når de sulle montere nytt elanlegg i hele kirken.

Vi slisset også inn plass til el rør i korene og pusset disse før maling.

I tårnet ble det bygget et stillas slik at malerne kom til øverst i trappeløpet.

I galleriet ble det bygget et stillas av Stillbygg AS som også laget et stillas i alteret som Jon kunne ligge på når han malte rosettene i taket.

I skipet ble det bygget et rullestillas som lot seg rulle hvis 4 mann dyttet likt. Dette var nesten umulig å flytte for 2 mann. Vi hadde kun 20 cm på hver side før vi gikk i veggen eller skadet fresken som er midt i skipet.

Alt interiør som tidligere var malt ble malt opp igjen i engelsk rød. I koret satte vi opp en hulkil taklist som vi malte i blått og sort. Den blå var lasert. Dette er de samme fargene som gå igjen i taklisten i skipet. Ovnsrørene under benkene ble mattet ned og malt med sort bengalakk av kirkens egne folk.

Samarbeidspartnere i kirken var Malerfirmaet Ingar Gregersen, El innstallatør 230V AS og Bright på lydanlegget som skal innstalleres.

Alt i alt er dette et av de mest spennende og utfordrende oppdragene vi har hatt. Her fikk vi bruke alle våre samlede kunnskaper om restaurering, rehabilitering og nybygg, og vi er svært stolte over det ferdige resultatet.

Alle foto: Marte Gjerde


Oppdatering, november 2015: St. Dominikus har publisert en brosjyre om det store prosjektet vi har bistått dem med. Du kan laste den ned her.